Frågor och svar: Kräsna hundar

     Publicerat: 2011-05-17 Kl: 12:24:00 | I kategori: Lär dej mer :) | 1 kommentarer


Jag brukar säga: Man skapar sina egna kräsna hund. Skämmer du bort den får du skylla dej själv när du tillslut står och steker gåslever till din hund för att hunden inte längre äter den 50:e och sista fodersorten affären hade... och tro mej, det finns fler hundägare än du kan ana som lagar både kycklingfilé och ryggbiff till sina hundar.



Min hund vill inte äta, vad ska jag göra?

1: Byt inte foder såvida du har ett bra foder som hunden mår bra av.
2: Blanda aldrig ut maten med annat gott för att krusa den att äta.
3: Låt inte maten stå framme!

Att byta foder för att hunden "tröttnat" kommer bara innebära att du kommer byta och byta och byta foder under hundens kanske 15åriga liv. Nyhetes behag lägger sej fort, och om vi varje gång ger något nytt att äta när det inte längre är så spännande, så kommer hunden förvänta sej att det är så det ska vara. "Äter jag inte, får jag något nytt spännande". Så har du ett foder av bra kvalitet som hunden mår bra av, byt inte. Tillslut kommer du stå och steka kycklingfiléer åt din hund. (Tro mej, det är inte ovanligt att det går så långt!)

Blanda aldrig ut maten. Man skapar bara en situation där du kommer få blanda ut mer godare och godare saker (och på köpet får du ofta en fetare och fetare hund...). Ge hellre något gott EFTER att hunden ätit sina kulor. Äter man inte sitt torrfoder, blir det inget annat heller helt enkelt.

Många tror att lösningen är att låta maten stå framme och hunden kan gå och äta när den vill. Gör inte det. Dels tappar maten smak och dessutom så är det väldigt få hundars aptit som stimuleras av detta. Mitt tipps är att servera mat 1-2ggr per dag och ta bort maten om den inte vill ha, eller inte äter upp. Kom ihåg, hundar svälter inte ihjäl! Sedan erbjuder man mat igen vid nästa mål, och ger ingenting där emellan. Hunden kommer då med tiden lära sej att man får passa på att äta när det bjuds.
Dessutom kan det till en början vara bra att ge lite för små portioner! Detta gör att hunden äter upp och känner "jaha var det allt?" och således ser fram emot nästa mål och passa på när det serveras mat i detta "snåla hushåll." Sakta ökar man sedan mängden. Om hunden inte äter upp ransonerna du ger, så ger du mer än din hund behöver så minska då ner till det som din hund äter.


Individanpassa

Hundar som är "små i maten" behöver ett foder med mycket energi. På såvis kan dom äta en liten mängd men ändå få i sej allt dom behöver. Har man en hungrig hund så välj ett foder med mer bulk och mindre energi så att du kan ge en större volym.
Postat av: Therese

Kan bara bidra med att nämna mammas hund. Hon äter ca 2-3ggr i veckan. Tydligen är hon inte hungrg oftare än så , och med extra energirikt foder går hon heller inte ner i vukt eller blir slö. Man får minnas förfadern, som knappast kynde räkna med att äta sig mätt varje dag och sÅledes heller inte behövde det. Även de dagar det gör ont att se sitt hjärtegryn sniffa på maten och vända bort hyvudet... ;) (Naturligtvis ska man alltid undersöka att hunden är frisk och inte matvägrar av någon medicinsk orsak) annars håller jag med dig, den svälter inte ihjäl om det finns mat.

2011-05-17 @ 14:55:42
URL: http://majfluga.blogg.se/

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: