Frågor och svar: Hundmat

     Publicerat: 2011-05-15 Kl: 16:47:26 | I kategori: Lär dej mer :) | 1 kommentarer


Jag får ofta en hel del frågor om hundmat, och utfodring av hundar. Både här på bloggen ibland, facebook och på jobbet. Då detta är ett ämne som jag brinner för och till stor del jobbar med så tänkte jag här sammanställa lite vanliga frågor och svar, och publicera som en liten följetong :)



Fråga: Min hund äter *märke*, är det ett bra foder?

Svar: Det finns bra foder och det finns dåligt foder, och rent generellt får man vad man betalar för. Det säger sej självt att i ett billigt foder har du inte alls samma kvalitet som i ett dyrare foder. Man kan säga som så, att om två foder innehåller kyckling som huvudsaklig proteinkälla, så innehåller det dyrare kvalitetsfodret kycklingköttet, och det billiga skitfodret resten av kycklingen. Proteinet i köttet är av bättre kvalitet och har en bättre smältbarhet (dvs hunden tar till sej proteinet på ett bättre sätt) än proteinet som finns i restprodukterna av kycklingen. Med det dock inte sagt att din hund inte skulle kunna må bra på ett mindre högkvalitativt foder.

Vad som kännetecknar ett bra foder:

- Din hund mår bra!
- Din hund är bra i magen, dvs bajsar fina fasta korvar.
- Din hund är glansig i pälsen och frisk i huden.
- Din hund äter fodret med god aptit (vissa hundar äter dock ingenting med vidare aptit)

Sedan kan man börja bena ut procenthalter, vegetabiliskt proteinprocent, animaliska proteinprocent, smältbarhet osv osv, men summan av kardemunnan är ju ändå att hunden mår bra av sin mat.


Varför måste man ge så mkt mer av ett billigt foder än ett dyrt?

Rent generellt är dagsgivan för ett billigt foder rätt hög i volym, jämfört med ett foder av högre kvalitet. Varför det är så, är ingen svår nöt att knäcka. Dom billigare fodren, innehåller som jag skrev tidigare mindre smältbart protein, sämre kvalitet på råvarorna och mer saker som huden inte tar upp. Detta innebär att man behöver ösa på en större mängd för att hunden ska få i sej det den behöver. Detta ska man således ha i åtanke när man köper ett billigt foder! Om jag måste ge 5dl av det billiga per dag, men bara 2dl av det dyra, så ser man ju ganska snabbt att kostnaden per dag, förmodligen inte skiljer så mycket som man kan tro mellan ett dyrt och ett billigt foder.


Hur mycket ska en hund bajsa per dag om fodret är bra?

Det finns sådana människor som bedömer ett foders kvalitet på hur mycket hunden skiter. "Detta är ett bra foder Buster bajsar bara en gång om dan minsann" eller "uch vilket kasst foder, Buster bajsar 5 högar om dan!". Detta är helt orelevant. Bajsar hunden mycket betyder det att det finns mycket i fodret som hunden inte kan tillgodogöra sej. I bantningsfodrens fall så är ju detta lite av vittsen och man får stå ut med lite fler bajskorvar. Ett foder som ger lite avföring har förmodligen en hög smältbarhet, och inte så mycket utfyllnad. Man får bedöma hundens individuella behov i dessa fall. Ett bulk-foder passar hungriga labradoren Malte, medans lilla chihuahuan Pixie som bara vill äta 10 kulor per dag, behöver ett foder med mycket högre smältbarhet så denna får i sej allt som behövs, på en väldigt liten mängd mat. Bajsmängden kommer bli därefter.


Imorgon tänkte jag skriva om bantningsfoder och viktminskning :)
Postat av: Millis

Tack! Brukar ju som sagt läsa din blogg, och det vore roligt att få läsa lite tips och råd om hundar ibland :-)

2011-05-16 @ 11:11:49

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: