du har bara haft tur sofia...

     Publicerat: 2011-01-14 Kl: 16:53:46 | I kategori: Mamma-tankar | 4 kommentarer

det är intressant detta med hurvida man kan forma sin bebis eller inte. självklart föds bebisar med olika personligheter och vissa får problem med onda magar medans andra slipper osv... men hur mycket möjlghet har vi att forma dom?

jag får väldigt ofta höra att jag har det så lätt, kerstin är en lätt bebis, jag vet minsann inte hur det är att ha en bebis, jag har haft tur osv osv... och jag är väl villig att hålla med litegrann, ja, kerstin är "lätt" hon har inte haft problem med ond mage vilket såklart underlättar första tiden. men med det inte sagt att det inte vart jobbigt. hon har skrikit i timmar under nätterna en period. hon åxå. hon har inte alltid somnat klockan 21 när vi lagt henne och hon har inte alltid haft sina rutiner.

jag vill dock inte hålla med om att man inte kan forma och styra sin bebis alls. det vill jag hävda, att det kan man. jag tycker det vore lite för bra för att vara sant, att jag fött ett barn, som fungerar och är precis så, som jag önskade ha det när jag tänkte mej mitt mammaliv. eller vad tror ni? har jag med mål, planer och konsekvens format kerstin till den hon är, eller föddes hon färdigpacketerad med mat å sovschema?

en sak visste jag när jag väntade barn och det var att jag skulle undvika saker, som för mej, rent egoistiskt alltså, skulle komma att bli jobbigt. tillexempel ville jag inte vänja henne att sova med oss i vår säng, för det har jag sett flera skräckexempel på. när föräldrarna inte längre vill ha bebis i sängen när denna är äldre... jag ville åxå att hon skulle kunna sitta för sej själv utan att bli hysterisk, så det har hon fått göra från början. visst, kerstin har åxå skrikit men jag har aldrig låtit henne sitta eller ligga och skrika, men som jag brukar säga, jag hinner dra upp byxorna på toan å tvätta händerna innan jag tar upp henne, hon kommer inte dö av att vara ledsen 45 sekunder...

vi började med rutiner när hon bara var 3 veckor. jag fick höra från många håll att det var minsann ingen idee, sofia, härregud, hon är inte medveten, hon vet inte ännu, du kan inte forma henne osv. men då undrar jag, när är rätt dag att börja med lite rutiner? det är ju inte så att IDAG blir hon medveten, NU kör vi, det smyger ju sej på. så vi började när hon var 3 veckor och har således helt vuxit i i detta så för henne har det alltid varit så. detta gäller kvällsrutinen. vi la henne 22, men inte somnade hon 22 till en början. jag har slitit mitt hår, och kämpat. i början somnade hon kanske halv ett på natten.. . 2-3 timmar med mycket nappinsättande, lugnande prat, somna, vakna, somna, vakna...men det rullade på och snart började hon förknippa sängen med att sova och vid 6-7 veckors ålder så somnade hon när vi la henne. så hon har vuxit in i det, för henne är det det naturliga, och det hon förväntar sej. hon somnar själv, det är vad hon förväntar sej, likväl som en bebis som ammats till sömns förväntar sej att det är så man gör när man ska sova. osv osv... det är inte så komplicerat. dom vänjer sej vid allt.

rutinen under dagen har hon skapat själv. jag har lyssnat på henne. genom att föra lite logg över sovtider och mattider lär man sej mycket om sin bebis och man får bättre kläm på sina dagar :)

kerstin är ingen extra lätt bebis. hon är heller ingen krävande och jobbig bebis (med det menar jag tex kolik eller andra speciella behov). men hon är inte född i någon stöpt form där det per automatik blir precis som hennes mamma ville ha det. för jag har haft mål, planer, och jag har kämpat. inte bara för min skull utan även för hennes. rutiner är bra för små barn, det ger dom trygghet och dom vet vad som förväntas. hon blir trygg, sover bra, och är nöjd och glad. och jag med.

i och med att vi började med detta redan från hon var pyttis har vi heller aldrig behövt bryta nån "dålig" vana, eller förändra någonting, och tagit någon "kamp"... utan vi har hela familjen växt in i vår vardag. det är heller inte så att jag kollar på klockan och "ojoj nu SKA du sova kerstin" utan på dagarna sover hon när hon är trött men det sammanfaller i princip samma tider varje dag. kvällsrutinen och läggning håller vi dock hårt på. och har hon lagt sej så har hon lagt sej, då tas hon inte upp, somnar hon inte direkt får hon ligga i sängen tills hon somnar. vi somnar ju inte heller alltiid direkt, ibland tar det lite tid =)


Mina tipps:

1. våga ha rutiner, känn dej inte som något kontrollfreak, bebisar blir trygga av rutiner och det är A och O för en god nattsömn att man har lite struktur.

2. om du inte redan har en bebis, utan ska få, tänk dej lite hur du vill ha det, låt dej få ha mål och planer och lyssna inte på alla bittermorsor som vill trycka ner dej med sina "inget blir som man tänkt sej ändå lilla du".

3. våga börja med dina rutiner tidigt, man kan visst forma en liten bebis, kanske inte exakt som man vill, men åt rätt håll iallafall =) och börjar man tidigt så är det dessa vanor bebis kommer få, förutsatt att du är konsekvent såklart.

4. ge inte upp, allt har sin tid! även om bebis inte somnar den tid du vill till en början, så ge inte upp, var konsekvent.

5. om bebis vill somna 1 på natten, så visst, börja med en kvällsrutin som passar in med när bebis blir trött av sej själv för natten. när detta är befäst kan man prova att flytta sin lilla rutin bakåt sakta sakta för att sedan landa på en mer önskvärd tid.

6. skilj på natt och dag redan från början även om bebis inte blir medveten om det förrs något senare. tex på natten sover man i tyst och mörkt rum, på dagen är det ljus och lite ljud osv.

7. när man kommer i jobbiga perioder, det gör alla, utveklingsfaser osv, försök hålla kvar vid hur ni brukar göra, fortsätt vara (återigen) konsekvent. det är tryggt för barnet att få hålla fast vid sina rutiner när det är jobbigt!

8. du märker hur länge bebis kan sova på em/kvällen för att ändå somna gott för natten. var inte rädd för att väcka bebisen om den sover för mycket på dagen. sover den allt för många timmar dagtid blir nätterna sämre. man får hitta en bra balans :)


jag säger inte att alla bebisar är lika. heller inte att alla bebisar är lätta och okomplicerade. jag säger heller inte att det är fel att vyssja, vagga och bära. bebisar behöver närhet och KÄRLEK! vissa kräver mer närhet , andra mindre. man måste inte ha rutiner, men jag får mycket frågor kring hur jag gjort med kerstin, hur vi kan ha det så bra och nu har jag försökt dela med mej av mina tankar kring det hela. jag vill inte trampa på några tår, jag säger inte att jag gör rätt, och du gör fel. vi är individer, bebisarna är individer. vi tänker olika och det får man göra :) huvudsaken är att man lyssnar till sej själv, och sitt hjärta, och lite till sin hjärna ;)

Postat av: Emma

Jag tycker du är grym :)

2011-01-14 @ 19:50:34
URL: http://hemmahosknyttet.blogg.se/
Postat av: Anna - Mamma till Emilia med albinism

Det sägs att efter 3 månader så är det bra att börja med rutiner.

Jag kan faktiskt hålla med där lite, vi har precis börjat med rutiner här hemma.

Det har inte varit lönt innan, hon har haft ont i sin mage varje kväll och då kan man inte lägga henne.



I början la hon sig 01.30-02.30 på natten!

Det är för att hon var ett nattbarn precis som sin mamma när hon var i magen.

Det är väldigt svårt att få in dom i en rutin från första stund, det tar lite tid och jag tror att det är en mognadsprocess, i början är allt så nytt och det tar tid att lära.

Nu är min tjej 4 månader men 5 veckor för tidigt född så 3 kan man säga.

Hon har faktiskt själv börjat med rutiner, lägger sig senast 22! och det är vi otroligt glada över.

Men! vi försöker kl 20 varje dag och få henne att sova men efter 1 timme om hon inte somnat ger vi upp, och försöker nästa kväll.



Jag tror väl lite på att vissa har det lättare än andra, det är inte så lätt att forma en bebis, de gör som de själva vill ändå =)

Sedan tycker jag inte man ska titta så mkt på hur andra har det, för det kan finnas så många orsaker som gör att man inte kan få in rutinet.



Vi har inga rutiner på hur hon sover på dagen, hon får sova när hon vill, men man märker nu att ju större hon blir destu mer gör hon egna rutiner.



Man ska helt enkelt inte stressa utan det kommer när både barnet och du själv är redo =)

2011-01-15 @ 00:13:41
URL: http://www.annagirl.se
Postat av: Theres

Nejdå! Och bara för att jag sa att hon verkade lätt är det ju för att jag jämför med Signe och inget annat. Jag skulle aldrig tänka att du inte vet hur det är att ha en bebis. Vem säger så??! Låter konstigt.



Jag tror också att man kan forma dem lite. Jag började till exempel med tassmetoden och det var i början av egoistiska skäl. Jag orkade inte hålla på att springa upp på natten eftersom det tar ett bra tag för mig att somna om. Sen i efterhand märkte jag ju att det bara var bra för Signe också :) Jag tror att rutiner är jättebra för barnet. Ju tidigare det går desto bättre. Jag mådde ganska dåligt innan vi hade rutiner eftersom man kände sig helt vilsen och inte visste vad som skulle hända. När ska hon äta, när ska hon sova?? och så vidare. Vågade inte gå ut ifall hon skulle bli hungrig eller trött.



Det där med att väcka tror jag också är viktigt. Ibland skulle Signe kunna sova till 7 på kvällen men eftersom vi lägger henne 8 skulle det bli helt knas. Så senast halv sex måste hon vakna.



Jag fattar fortfarande inte hur någon kan säga så! Att du inte vet hur det är..? Ge mig deras namn så ska jag läxa upp dem! De är nog förresten bara avundsjuka. Det har jag också varit i perioder haha. Men inte bara på dig utan på bebisar i allmänhet som sover bra :) Då får man istället skärpa till sig och försöka rätta till det som är fel.

2011-01-15 @ 09:24:42
URL: http://minbebis.com/blogg/mariatheres
Postat av: Belliz

Jag tycker du är jätteduktig med Kerstin. Rutiner som man vill skapa är det lika bra att börja med tidigt eftersom man vet aldrig när den där tidpunkten kommer då barnet börjar anpassa sig och det är ju också något som kommer gradvis, knappast en dag som är "startdagen".



Jag har inte varit så noga med tider som du, men ändå haft en idé om hur jag vill få det. Och försökt klura ut hur Robin vill ha det för att sova bra på natten, inte bli för hungrig eller trött, osv.



Vi får inte glömma att barnen är individer precis som vi, vissa har lätt för att sova, andra inte, vissa klarar massa stimuli och kan ändå sova, andra inte.. det är så lätt att jämföra och det är lite farligt om man börjar känna att man inte lyckats, för att någon annans barn gör på ett visst sätt! Mitt motto är: Tro på dig själv! Och det har funkat bra hittills. kram påre

2011-01-17 @ 20:56:54
URL: http://www.belliz.net

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: