Dagisplatsen

     Publicerat: 2011-11-19 Kl: 23:23:54 | I kategori: Mamma-tankar | 2 kommentarer


Många undrar hur det går med dagisplats åt Kerstin... Okej jag menar fööörskoleplats.
Svaret på det är att jag har ingen aning. Jag har ringt köcentralen varannan dag nu sedan 1 november å frågat om dom kan se om Kerstin är på G att placeras ut men ikke. Dom har sagt att det kan dröjja så långt som in till halva november innan man får besked. Inte för att va sån.... men... HALVA NOVEMBER ÄR FLERA DAGAR SEDAN NU! ... Senast 8 dagar innan start ska man få besked. Så ska Stockholms kommun hålla sin garanti så ska vi ha besked på mån-tis som kommer för sedan kommer starten bli december. Saken är den... att jag fattar att det är smockfullt överallt, jag klandrar ingen, jag bara hatar att inte veta. En sak vet vi och det är att hon kommer inte hamna på några av våra tre val. Det känns inte hela världen, huvudsaken är att hon trivs där hon hamnar och att det gärna ligger såpass till att Markus lätt kan hämta och lämna. Dom sa på köcentralen att i första hans försöker man hitta ett dagis näsra ens adress och i andra hand inom stadsdelen. Så, ja, tiden får utvisa helt enkelt.



Här nånstans BÖR hon hamna....


Förövrigt tycker jag det är skitlöjligt att man inte "får" säga dagis nuförtiden! "Förskola!", blir man ofta rättad. Galenskap! Är det för att dagisfröknarna känner mej förminskade? Eller pedagogerna heter det väl nu 2011? Jag tycker att ordet dagis beskriver helt var det är! Ett litet barns hem på dagen, ett daghem, DAGIS. Förskola tycker jag låter så hemskt... Ska man introducera helvetesskolan till barnen redan vid 1,5 års ålder?

NEJ, min unge kommer gå på DAGIS! Det får hennes fröknar stå ut med :)
Postat av: Hanna

Ang dagis... Så är det enligt min lärare så att det är "nedvärderande" att kalla förskolan för dagis. -is på slutet sätter man ju inte på tex "Nu ska jag gå till jobbis, kontoris, skolis" osv...



Det var iallafall så hon förklarade det, men jag har inga problem att man säger dagis, det är man ju uppväxt med. :)

2011-11-19 @ 23:33:29
URL: http://[email protected]
Postat av: Någon som kikar in i bland...

Det där med dagis och förskola handlar ju om att den verksamhet som bedrevs (observera då-tid) på daghemmen (de som kallades för dagis) var en helt annan än den verksamhet som bedrivs på dagens förskolor. Det handlar om att daghemmens uppdrag var barnpassning medan förskolornas uppdrag är att bedriva en pedagogisk verksamhet i en pedagogiskt anpassad miljö utifrån barnens behov, förutsättningar och intressen. Pedagogerna i förskolan ska skriva (alla gör det inte, men de gör fel) didaktiska planeringar inför alla undervisningstillfällen (jodå, i och med den nya skollagen kallas den verksamhet som bedrivs i förskolan för undervisning)och en didaktisk planering ska bland annat innehålla:



*Bakgrundsbeskrivning - en beskrivning av barngruppen, dess sammansättning, styrkor, intressen etc. Även en beskrivning av bakgrunden till det gällande projektet/temat/etc.



*Syfte -hämtas från läroplanen (Lpfö98)



*Mål - ska vara en konkretisering av syftet, målen skall vara utvärderingsbara



*Innehåll - en beskrivning på det innehåll som undervisningstillfället skall ha. Innehållet ska vara kopplat till målen och syftet



* Genomförande - hur undervisningen skall genomföras. Utformningen på platsen undervisningen skall bedrivas på och varför den platsen valts och utformats på detta sätt, hur tillfället skall inledas och varför, vilka metoder som skall användas och varför, undervisningstillfällets olika steg och varför dessa valts. Självfallet ska genomförandet vara kopplat till syfte, mål och innehåll och till aktuell forskning.



*Dokumentation - vem som ska dokumentera, vad som skall dokumenterat, och varför



*Utvärdering - hur utvärderingen skall ske, både i barngruppen och i personalgruppen. Det är en utvärdering av målen likväl som av genomförandet som skall göras. Vad kan göras bättre till nästa gång? Vad var det som blev bra och varför? Vad var det som blev mindre bra och varför? Etc.



Jag har inget emot att folk säger dagis, så länge samma folk är medvetna om att den pedagogiska verksamhet som dagens förskolor ska bedriva (jag vet att alla inte gör det men det är en annan fråga) är en helt annan än dagisverksamhet. Kanske rättar en del de som säger dagis för att det är svårt att veta om den som säger dagis är medveten om alla didaktiska val (både planerade och spontana) som en pedagog gör? Jag känner då ingen som läser 3,5-4år på universitetet för att bli barnvakter, de vill bli pedagoger/förskollärare och också kallas för det.



Jag hoppas att din fantastiskt fina dotter (snart) får plats på en förskola som både hon och ni trivs på. Lycka till framöver!

2011-11-20 @ 15:04:08

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: