god morgon och ett kommentarsvar :)

     Publicerat: 2011-01-28 Kl: 10:20:40 | I kategori: Mamma-tankar | 1 kommentarer

i natt har vi sovit gott!! dock blev det ingen natt utan mat igen, men eftersom kerstin inte ens åt NÅN mat igårkväll vid 20.15 innan sovdax så kan man ju knappast krävs att hon inte ska fylla på förrådet under natten, dock sov hon ända till 6 innan hon vaknade å åt :) och hon har flera nätter i rad nu sovit utan ett pip och det är sååå skönt! hon äter ju gröt kl 18.00 och jag tror hon är för mätt till kvällsmålet så from idag blir det gröt till frukost åså ska jag så smått börja introducera välling innan sovdax.

tänkte svara på några frågor jag fick i kommentarerna :).




1. jag har gjort ett schema, häromdagen, men jag kan skriva igen för jag har ändrat lite på det.

06.00 - 200ml ersättning
09.00 - vakna (går upp 9.30)
10.00 - 1 portion gröt
11.30 - 12.00 - sova i vagnen på promenad
13.45 - 230ml ersättning
14.30 - purémat (7tsk)
15.10 - 17.10 - sova (varierar ngt 1,5-2h) (väcker hennne om hon sover för länge!)
17.30 - ersättning 200ml
20.00 - göra natten
20.15 - välling (from idag)
20.30 - i säng

om vi inte går promenad på förmiddagen där sover hon ju i sin säng och då sover hon ibland lite mer än 30minuter. sedan är ju tiderna ungefärliga, vi sitter inte med klockan i hand å räknar minuter ;)

2. hur länge är han vaken mellan sovstunderna? skriv lite logg över hur han är vaken och vill sova. om han vaknar efter en kort stund, så få honom att somna om. det går, men man måste verkligen bestämma sej. påsåvis kan han vänja sej att sova lite längre, och när han gör det kommer förmodligen alla små stunder bli färre och längre istället. utgå från att han behöver cirka 15-16h sömn per dygn, om du räknar bort nattsömnen ser du hur mkt kvar det är till dagen. det låter kanske lite millitant, men lagom sömn ger bäst sömn. sover dom för mycket och för lite blir sömnen sämre. genom att få ordning på dagsömnen blir även nattsömnen bättre. det är nog lätt att bara fokusera på nattsömnen, men det är nästan bättre å börja med dagen, för då är man piggare och ger inte upp så fort. bestäm ungefärliga tider han ska sova på dagen, utsatt ifrån hur mkt han kan vara vaken, och håll dom. man måste vara konsekvent. har man lagt har man lagt! om man ger upp å plockar upp bebisen kommer denna ju aldrig få chasen att förstå vad man vill...

3. om ni får ordning på dagsömnen så tror jag natten kommer efter hand. ammas han ofta på natten? enda jag kan säga där, är att bara "sluta". se till att han äter mkt på dagen. vet fler som ammat mkt nattetid och enda sättet verkar vara att bestämma sej för ett mål att hoppa över och sedan inte ge sej, det verkar funka rätt fort. och sedan sakta skjuta fram nästa mat-mål på natten. att äta mkt på natten är ju tillslut mer än vana än ett behov när dom blir lite äldre. men man måste bestämma sej för att nu ska jag ta tag i detta. och inte ge sej, för det är samma där, då får ju bebis aldrig chansen att komma in i nya vanor. och det är viktigt att ge dom chansen att lära sej somna om själv, och utan tutte i munnen. HÄR finns mkt bra att läsa om sömn, speciellt om man följer länkarna i texten.

4. där är ju bebisar olika. men jag tror inte man ska vara så rädd för att dom gnäller lite. hon har åxå gnällt, tex liggandes på golvet. men jag har uppfattat det som att iomed att hon fått gnälla, lixåm kommit över "tröskeln" och kommit på hur hon kan roa sej själv. tar man upp dom såfort dom gnäller så får dom ju aldrig den chansen. man lär ju sej höra skillnad på gnäll, och riktig gråt osv. kerstin får gnälla och hon får vara uttråkad men det är inte farligt, jag är på tok för lat får å kånka runt på henne. hon har från början fåt vänja sej vid att sitta lite själv och verkar ha lärt sej att bli trygg i det, att mamma kommer altid snabbt tillbaka. om hon blir allt för gnällig och verkligen inte vill mer, så brukar jag först se till att hon är glad innan jag tar upp henne, typ gör pruttljud, tar fram en leksak osv, och så skiner hon ju upp, å då tar jag upp henne :)


Detta med rutiner... har märkt att en del är allergiska mot det ordet. man kan kalla det lite struktur, eller, att jag, i mitt fall, lärt känna kerstins behov såpas att vi skapat en fungerande vardag kring detta. hon får därav den sömn hon behöver och är glad hela tiden däremellan, och sover gott om natten. men mitt råd är iaf att föra lite logg över hur bebisen äter å sover, och sedan skapa en liten "plan" utifrån det och hålla på den. inte ge upp utan köra på. jag tror många ger upp för fort och bebisen får ju då aldrg chasen att komma in i sin nya vana. förmågan att ta till sej rutiner ligger inte i bebisens personlighet utan det kan alla göra bara dom får chansen.

Jag har ju själv aldrig beövt kämpa på med detta då vi började med lite rutiner redan när kerstin var 3 veckor, så vi har växt in i detta. Men jag vet många som kämpar på "i efterhand" och det verkar vara så att dom som ger sej fan och inte ger upp, lyckas, och dom som ger upp, lyckas inte :)

Sedan tycker jag man ska se rutiner som en trygghet för bebisen. det är bara så att det ÄR en trygghet och nyckeln till god sömn... Och rutiner är inte samma sak som att vara låst. TVÄRTOM tycker jag.

Nu blev det en novell. jag har försökt svara utifrån hur jag tänker, men åxå utifrån hur jag vet folk gjort för å få ordning på både dagsömn, nattsömn och för att skapa lite passande rutiner :)


Nyckelord: Konsekvens och tålamod ;)
Postat av: Nat

Tack så jätte mycket för ditt långa och utförliga svar!!!

Ska testa direkt

2011-01-29 @ 20:33:55

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: