bebis+tv?

     Publicerat: 2010-11-23 Kl: 18:17:00 | I kategori: Mamma-tankar | 7 kommentarer

Låter ni era bebisar titta på TV?



Det sägs ju att det ska vara "farligt" för bebisar att titta på TV. Hur då farligt menar man? kan dom slukas av tv'n och försvinna? får dom fyrkantiga ögon? blir dom störda på något sätt? Jag kan ärligt säga att jag är lite lat ibland och vänder Kerstin mot tv'n... eller ja, jag kan göra det om jag snabbt ska rasta hundarna utanför altandörrn. jag ser ju henne genom fönstret och det är ju bara några minuter det är frågan om. Hon sitter och pillar med nån leksak samtidigt som hon koncentrerat följer rörelserna på skärmen. (Övrig tid försöker jag ha henne vänd ifrån tv'n, det är inte så att hon sitter där förjämnan...)

Vad jag förstått så är det inte bra med dom snabba rörelserna, för mycket intryck? men jag vet inte om jag tror på det?! iallafall tror jag man överdriver, jag tror inte små barn tar skada om det bara gäller några ynkliga minuter per dag. vad tror ni?


Uppdatering:
ganska intressant ämne tycker jag! nu måste jag fortsätta skriva :D. jag är rätt säker på att det inte är bra för små barn (vi pratar bebisar) att se på tv, det flimmrar och byter bilder snabbt och det säger sej självt att det inte är nyttigt för en sån liten och outvecklad hjärna. men frågan är om det är "farligt" även om det bara handlar om några minuter? jag skrev här ovan att jag inte tror på att det är farligt osv, med det menade jag när vi pratar minuter, att bebisen sitter i mitt knä och drar sin blick mot tvn tex. jag kan känna mej rätt usel när jag låter kerstin se på tvn när jag släpper ut hundarna, men hon är så nöjd då... hm. man kanske skulle sätta på en kanal med stillbild? eller typ testtv? eller nyhetskanalen? där det inte rör sej?.

jag har babysittern vänd ifrån tvn hela dagarna frtm just när jag medvetet vänder den emot tvn... hm. när kerstin blir större vill jag heller inte att hon ska se så mycket på tv. jag vill att hon ska utveckla sin kreativa sida, leka, rita osv, och begränsa tv-tittandet.

summering är väl, att JAG personligen inte tror bebisar tar skada av att se på tv några minuter per dag... men att det känns självklart att det inte är nyttigt för den lilla hjärnan i större mängder... jag ska nog faktiskt lyda min egna idee där att byta till en kanal med stillbild om jag väljer att vända kerstin mot tv'n för min egen bekvämlighets skull i fortsättningen!
Postat av: Emelie

Jag har hållt Oliver medvetet från att titta på TV väldigt länge, är egentligen inte så förtjust i att han tittar på TV nu heller men absolut inte fram till iaf 10 månader och efter det har jag inte undvikit det lika mycket. Nu sitter han och tittar på TV men kan springa iväg och göra annat så helt klistrad är han inte hela dagarna.

Mitt sunda förnuft säger att det inte är bra för en så färsk hjärna att titta på TV med massa snabba klipp och blinkningar, många har tyckt att jag varit löjlig men jag vill inte förstöra hans hjärna.

2010-11-23 @ 18:21:54
URL: http://emeliegrahn.blogg.se/
Postat av: sabina

nej det e löjligt!! klart de kan kolla på tv

2010-11-23 @ 18:22:01
URL: http://minbebis.com/blogg/sabinamamman/
Postat av: Emma

Jag håller med dig! Jag tror inte de tar skada av några få minuter men jag skulle aldrig ha tvn som "barnvakt" längre stunder som vissa verkar ha!

Idag la jag Harry för första gången framför tvn, vilket han gillar och blev lugn av. Innan det var han helt hysterisk och att han låg där fick mig att hinna klä på mig. Däremot tror jag att det är dåligt för dem att se på mycket tv. Det är ju som att sitta mycket vid datorn också, det kan man väl få synfel och skit av också? Näää. Bättre att leka med sina barn och udnerhålla dem på andra sätt! Men nåra minuter sådär ibland tror jag inte de tar skada av :)

2010-11-23 @ 21:40:51
URL: http://yourcupoftea.devote.se
Postat av: Emma

Jag tror att det är som med många andra råd man får kring bebisar; de överdriver lite i hopp om att folk skall lyssna i alla fall lite :). Ungefär som att de lägger till någon extra månad på de flesta åldersrekommendationer eftersom man vet att föräldrar gärna tjuvstartar... Om de säger att tv är ok i små doser så sätter många säkert sina barn framför den i timmar, men om de säger att det inte rekommenderas alls så sitter de vid tv:n bara små, små stunder... vilket jag tror/tycker är helt ok och ofarligt.



Vi har ju ingen TV, men Nico kan ibland sitta med om vi ser saker på datorn. Men det är bara korta stunder och jag ser till att det inte är något som kan uppfattas som skrämmande. Hampus lät honom även se lite på Kulturnyheterna på hans iPhone nr Nico var ledsen och H försökte distrahera honom..haha

2010-11-24 @ 07:01:28
URL: http://hemmahosknyttet.blogg.se/
Postat av: Nina/Liiiiten

Jag frågade faktiskt två BVC-sköterskor om det när vi hade nån mammagruppgrej. De sa att det är helt okej för väldigt små barn att titta lite på TV eftersom de ändå inte förstår vad det är. Färger och ansikten är väl det de fastnar vid. Men farligt är det absolut inte, det är när de blir äldre och ska lära sig att TV kan man titta på en liten stund och inte hela tiden..

2010-11-24 @ 07:26:44
URL: http://haekkinen.blogg.se/
Postat av: Theres

Nej jag tror inte heller att det är skadligt.. Alltså när vi ser på tv och Signe är vaken då tittar ju hon också ganska mycket, ibland mer än några minuter. Om hon ligger på filten till exempel så tittar hon på tv:n, lampor, oss, katterna sen tillbaka till tvn:n, någon leksak och så vidare. Jag tycker att det är överdrivet. Men jag skulle nog aldrig sätta henne framför tv:n så.

2010-11-24 @ 10:21:36
URL: http://minbebis.com/blogg/mariatheres
Postat av: Filippa

Jag låter Oliver titta på tv ibland, men då inte för nära teven och bara på barnprogram =)

2010-11-25 @ 13:35:30
URL: http://minbebis.com/blogg/labellavita

Det är kul med kommentarer så lämna gärna ett avtryck =)

MEN, läs gärna inlägget innan du kommenterar.

OM DU BARA HAR TÄNKT GÖRA REKLAM FÖR DIN BLOGG/TÄVLING WHATEVER SÅ KVISTA IVÄG NÅNANNANSTANS! TACK! (din kommentar kommer ändå bara raderas och inte klickar jag mej till din blogg heller!)


Vem är du?:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Din bloggadress, så jag kan hälsa på hos dej =) :

Kommentar: